Mor i Familieretshuset: “Det her gør mine børn mere og mere indelukket”

Ifølge loven skal forældre i konflikt om deres børn have et møde i Familieretshuset inden ti hverdage. Men for Janni Nielsen Plum er dette langt fra tilfældet. Og det har store konsekvenser for hendes børn. 

 

Af: Maria Strange & Mathilde Teddy Christensen

Det er nu tre måneder siden, Janni Nielsen Plum henvendte sig til Familieretshuset for at få styr på samværsordningen med hendes børn. I dag har hun stadig ikke haft hendes første møde i sagen i Familieretshuset, på trods af at loven siger, at første møde skal ske indenfor 10 hverdage.

I Jannis tilfælde betyder de lange ventetider, at hendes børn er fanget mellem de to forældre og deres endnu uløste konflikt i længere tid end nødvendigt. Og det kan mærkes på børnene. “De bliver mere og mere indelukket, og har ikke længere den samme sociale og udadvendte adfærd,” fortæller den bekymrede mor. Det er nu så slemt, at datteren har fået psykologhjælp. 

Børnepsykolog Bente Edslev forklarer, at det ikke kun er Janni Nielsen Plums børn, der reagerer på den måde  i en lang og konfliktfuld skilsmissesag. Mange af børnene isolerer sig, mens andre bliver mere udadreagerende med en kort lunte. 

“Mange mister deres sociale liv, samtidig med at de fleste ikke kan koncentrere sig i skolen, fordi deres hoved kører rundt med tanker om forældrenes konflikt,” fortæller Bente Edslev. 

Børns vilkår udgav i 2019 en rapport om svigt af børn, som blandt andet udpeger en række konsekvenser af at være fanget som barn i en konfliktfyldt skilsmisse.

“Depression, angst, social isolation, aggressions- og adfærdsproblemer er nogle af de konsekvenser, som længerevarende konflikter mellem forældre kan have for deres børn,” skrives der i rapporten. 

Rapporten viser, at det ikke kun er det høje konfliktniveau, der har konsekvenser, men også lange ventetider i familiesager. Ventetiderne betyder nemlig, at børnene er fanget i konflikten i længere tid end nødvendigt.